Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Projecten
Happy Birthday Dear Academie (2013)

Happy Birthday Dear Academie

350 jaar Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en 50 jaar Modeafdeling werd in stijl gevierd. Met persconferenties in New York, Londen, Parijs en Antwerpen, intrigerende happenings en een groots openingsfeest op de historische site van de Academie, waar vele bekende en minder bekende oud-studenten elkaar voor het eerst in jaren terugzagen. Meer dan 125.000 bezoekers participeerden aan één van de vele onderdelen van Happy Birthday Dear Academie.

De kers op de taart was uiteraard de ambitieuze tentoonstelling in het MAS, waar voor het eerst Walter Van Beirendonck en Paul Huvenne het creatieve en het wetenschappelijke bundelden tot een spectaculair resultaat. De tentoonstelling in het MAS sloot op zondagavond 26 januari de deuren en kon rekenen op 58.000 bezoekers.

Ook de openluchttentoonstelling 21ste eeuw buiten! is tot een einde gekomen. Het parcours startte bij een tot een kunstwerk omgetoverd café en werd door De Morgen gekroond tot “één van de meest spectaculaire bars ter wereld”. Verder liep de route o.a. langs grillige blauwe neonlichten, een drinkwaterfontein verwerkt in een monsterachtig hoofd en eindigde bij een enorme kitscherige vaas op het dak van een gebouw. De meeste werken verdwijnen uit het straatbeeld, maar er wordt onderzocht of sommige van de kunstwerken al dan niet in de publieke ruimte zouden kunnen blijven bestaan.

Het meest in het oog springende onderdeel van Happy Birthday Dear Academie, waren de Antwerp Icons. De grote opeengestapelde scheepscontainers met iconische beelden van gerenommeerde Antwerpse modeontwerpers, werden zeer positief onthaald door de pers, door vele binnen- en buitenlandse citytrippers en werden gretig gedeeld op sociale media.

De tentoonstelling over 50 jaar Modeafdeling in het ModeMuseum kon op een 40.000-tal bezoekers rekenen. Deze expo liep tot 16 februari 2014 en kreeg in binnen- en buitenland heel veel lof.

Wat er nog rest is het uitkijken naar de volgende 350 jaar van de Koninklijke Academie en de continuïteit van de vele mooie samenwerkingsverbanden die aan Happy Birthday Dear Academie zijn ontsproten.

Alle evenementen