Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Projecten
O DIERBAAR ANTWERPEN (2007)

O DIERBAAR ANTWERPEN

O DIERBAAR ANTWERPEN stelde onze relatie tot dieren in de stad scherp. Dit initiatief van Kunstenlab, de ZOO, de Musea stad Antwerpen en verschillende andere partners zette Antwerpen vijf maanden lang in het teken van mens en dier. 

Een van de aanleidingen voor dit project was het nieuwe masterplan van de ZOO waarbij de dierentuin aandacht wil vragen voor haar rijk cultureel patrimonium. Ook de nakende voltooiing van de werken aan het Astridplein en het Centraal Station deden ons kiezen voor een project dat de focus legde op deze stationsbuurt.
Van mei tot september 2007 kon je in Antwerpen terecht voor tientallen evenementen rond dit thema: tentoonstellingen, theater, films, een stadswandeling en een havenfietstocht, lezingen en workshops. Over de vijf maanden telden we zo’n 180.000 bezoekers voor minstens één van de activiteiten van O DIERBAAR ANTWERPEN.

Op het programma stonden vier tentoonstellingen, waarvan drie in Antwerpse musea en één in de ZOO van Antwerpen zelf. In totaal bezochten zo’n 30.000 mensen één van de drie tentoonstellingen in het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet, de Stadsbibliotheek en het Rockoxhuis, waarbij velen gebruik maakten van een voordelig combiticket. Het Rariteitenkabinet van de ZOO kreeg meer dan 140.000 bezoekers over de vloer.

Dé eyecatcher van dit project was de olifantenfamilie van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha. De ZOO kocht de monumentale negenkoppige olifantenfamilieaan om zijn ‘jaar van de olifant’ te versterken. Voor de duur van het festival kregen de olifanten een plek op de kuierzone van het Astridplein, waar het leek alsof ze de ZOO binnenwandelden. Ontelbare passanten stonden vol bewondering te kijken of maakten foto’s van de olifanten.

Maar O DIERBAAR ANTWERPEN was meer dan een reeks boeiende tentoonstellingen. Het culturele erfgoed van de dierentuin was eveneens het decor voor De Zoologie, de spetterende muziektheaterproductie van het MartHa!tentatief. Daarnaast was er een uitgebreid filmluik met daarin onder meer uniek historisch beeldmateriaal over de Antwerpse dierentuin uit de periode 1910-1960, een nostalgische duik in het verleden, toen de dierentuin van Antwerpen nog Jardin Zoologique d’Anvers heette. Je leerde meer over allerlei vreemde vogels via een speciaal ontwikkelde natuurwandeling, een havenfietstocht en een reeks vertellingen. Voor kinderen waren er verschillende kinderateliers en de ZOOase lezingreeks schetste een beeld van de ZOO en haar vele buren.

O DIERBAAR ANTWERPEN ging van start met een publiek openingsfeest op zondag 6 mei. Rondstruinend door de stad werd je heel de namiddag getrakteerd op concerten van fanfares, bigbands, dj’s en kamerorkesten. Zo kon je tussen de perrons van het net vernieuwde Centraal Station dansen op de beats van DJ’s Grazzhoppa Bigband en de animal-soundcapes van het Deense kunstenaarscollectief Superflex.

We beoogden met dit project de bezoekers van de ZOO ook eens te verleiden tot een bezoek aan een tentoonstelling of voorstelling rond het brede thema van mens en dier, en omgekeerd om cultuurliefhebbers een idee te geven van de culturele rijkdom van de ZOO. Maar we hopen vooral bijgedragen te hebben tot de bewustwording van de veeltallige aanwezigheid van dieren in de stad buiten de ZOO, de aanwezigheid van dieren in het leven van ons allemaal. Want het dierlijke in ons mensen ligt dicht bij het menselijke in onze dieren. Het zullen altijd dier-bare lotgenoten blijven, we kunnen niet zonder.