Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Projecten
Mode Geland / Landed (2001)

Mode Geland / Landed

Artistiek leider Walter Van Beirendonck, één van Antwerpens modecoryfeeën, gaf onze stad kleur en een panoramisch perspectief, presenteerde vier boeiende tentoonstellingen en lanceerde een concept voor een nieuw internationaal tijdschrift.

Mode2001 vormde het vertrekpunt voor vier eigenzinnige tentoonstellingen. 

Het voormalig Koninklijk Paleis aan de Meir vormde het inspirerende decor voor de tentoonstelling 2WOMEN - 2VROUWEN. De vrouwen in kwestie: Gabrielle 'Coco' Chanel en Rei Kawakubo (Comme des Garçons), twee vrouwen die in de modegeschiedenis van de twintigste eeuw voor revolutie zorgden. Twee vrouwen met twee visies die duidelijk verschillend zijn, maar allebei met een enorme gedrevenheid en persoonlijkheid.

Een tweede tentoonstelling MUTILATE? - VERMINK? presenteerde in het MuhKa vanuit zowel historisch, etnisch als esthetisch vlak een overzicht van de diverse wijzen waarop men omgaat met extreme, bizarre, waanzinnige en opmerkelijke vormen van mode, lichaamsversiering en lichaamsmodulatie. Ze toonde hoe de mens overal ter wereld, veelal omwille van sociale, religieuze en maatschappelijke redenen, zijn natuurlijke uiterlijk aanpast. Van corsetten, bodypainting, tot schedelvervormingen, lotusvoeten en lipschijven, telkens werd het gegeven 'mode' in vraag gesteld en werden ogenschijnlijk uiteenlopende fenomenen met elkaar geconfronteerd.

Emoties vormen veelal de voedingsbodem voor de creaties van tal van ontwerpers en kunstenaars. Vanuit die gedachte werd voor de tentoonstelling EMOTIONS - EMOTIES aan honderden autoriteiten uit de internationale mode-, kunst- en designwereld gevraagd hun meest emotionele herinnering aan kleding of mode te omschrijven. Deze korte, persoonlijke verhalen, opgenomen op video, toonden door hun hoeveelheid, originaliteit en spontaneïteit aan dat mode en kledingkeuze bij elk van ons een aparte plaats innemen. Het is onlosmakelijk verbonden met wie we zijn. De voormalige turnzaal van de politietoren werd gedurende de tentoonstelling als lounge en uitkijkpunt ingericht voor de bezoekers, waar ze de gelegenheid hadden te genieten van een panoramisch zicht op de stad met de verschillende kleurvlakken.

RADICALS - RADICALEN tenslotte was een tentoonstelling in openlucht aan de Schelde-oevers in de buurt van het Eilandje. Een twintigtal metershoge publiciteitsborden met 3-zijdige roterende panelen werden er in een cirkel opgesteld. Elk bord toonde drie fotografische modestatements van eenzelfde nationale of internationale ontwerper. Eén ervan werd telkens speciaal voor de tentoonstelling gemaakt. Als bezoeker kon je er middenin gaan staan en er wandelend op de dijk genieten van een opmerkelijk uitzicht op de havenstad.

Maar de grootste eyecatchers gedurende Mode2001 waren de kleurvlakken die de stad een heel ander uitzicht gaven. De stad werd overspoeld door kleur, gaande van egale kleurvlakken tegen gebouwen tot gras- en bloemenperken op pleinen. Een goede reden om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. Van de bovenste verdieping van de politietoren aan de Oudaan bijvoorbeeld. Of per helikopter. Bezoekers konden per helikopter opstijgen en landen ter hoogte van de RADICALS-installatie.